Șeful Camerei de Comerț Suceava, Sorin Iacob, este învinuit în dosarul de evaziune fiscală de 9,8 milioane de euro, în timp ce liderul PSD Codlea, Robert Cosmin Stama, consilier local, este inculpat în acest dosar, în care au fost reținute 36 de persoane, între care proprietarul firmei Florconstruct
Cercetările procurorilor DIICOT Suceava în cazul de evaziune fiscală cu materiale de construcții au relevat că opt firme controlate de inițiatorii grupului infracțional organizat au emis facturi fiscale fictive în valoare de 52,95 milioane de lei.
Potrivit referatului procurorilor transmis instanței pentru arestarea preventivă a inculpaților, una dintre firme, Alexia Mar Construct SRL, a emis facturi fiscale fictive în valoare de 17.173.144 de lei, pentru 25 de firme, între care Loial Impex, deținută de Sorin Iacob, președintele Camerei de Comerț și Industrie Suceava și Florconstruct Suceava, firmă deținută de Vasile Florea.
O altă firmă, Marketing Reloaded SRL, a emis facturi fiscale fictive în valoare de 10.005.539 de lei către 25 de firme, în timp ce Komezzo SRL a emis facturi fiscale fictive în valoare de 6.265.969.4 de lei către 21 de firme.
Firma Kos Mital Invest SRL a emis facturi fiscale fictive în valoare de 2.861.732 lei către șapte firme, Bucovina Forwating SRL a emis facturi fiscale fictive în valoare de 2.021.783,5 lei către zece firme, Alexandra Best Construct a emis facturi fiscale fictive în valoare de 9.589.167.2 lei către 18 firme, Impuls Mark Mitel a emis facturi fiscale fictive în valoare de 2.939.383.3 lei către 13 firme, iar Kocotas Nicol a emis facturi fiscale fictive în valoare de 2.100.831,42 lei către trei firme.
Anchetatorii arată că grupul infracțional organizat era structurat pe mai multe paliere, pe primul fiind inițiatorul rețelei, Marcel Stănescu, ajutat de zece persoane de încredere, iar pe un al doilea palier se situau zece persoane, administratori ai unor „firme fantomă”.
Pe al treilea palier se află persoane care sunt administratori sau împuterniciți ai societăților comerciale care au beneficiat efectiv de facturile fiscale fictive emise de membrii grupului infracțional organizat din primul palier sau de inculpații administratori ai firmelor intermediare introduse în circuitul de spălare de bani, aceștia fiind în număr de 33. Între aceștia se află și proprietarul Florconstruct, Vasile Florea, pentru care s-a propus arestarea preventivă.
Vasile Florea este asociat unic al SC Florconstruct SRL, firmă care, potrivit site-ului propriu, are ca obiect principal de activitate „construcții de autostrăzi, drumuri și baze sportive”. De asemenea, firma asigură servicii de „salubritate și depoluare”, precum și „construcții de clădiri și lucrări de geniu, confecții metalice, tâmplarie metalică și din lemn”.
Începând cu anul 2001, firma a avut zeci de contracte cu primăriile din Suceava, Rădăuți, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, dar și cu primăriile unor comune din județ, atât pentru salubrizare, cât și pentru reparații la străzi.
Firma Florconstruct a câștigat, în asociere cu alte trei firme, lucrările de modernizare a 14 străzi din municipiul Suceava, inclusiv a magistralei principale pentru aproximativ 40 de milioane de lei, printr-un proiect finanțat prin POR. În municipiul Suceava, în asociere cu o altă firmă, Florconstruct a câștigat anul trecut licitația pentru reparații străzi, un contract de aproximativ 14 milioane de lei, care se încheie în acest an.
Florconstruct a mai câștigat, săptămâna trecută, tot în asociere, licitația pentru salubrizarea municipiului Suceava, în valoare de aproape 25 de milioane de lei, rezultatul licitației fiind contestat. Aceeași firmă a avut în perioada 2008-2012, un contract cu DGASPC Suceava pentru ridicare gunoi menajer și vidanjare, în 2012 încasând 113.000 lei pentru aceste activități, iar în 2013, a obținut doar contractul pentru ridicarea gunoiului în valoare de 6.767 lei. Florconstruct a câștigat, în noiembrie 2012, contractul pentru deszăpezirea drumurilor naționale din Secția Câmpulung Moldovenesc pentru 3,12 milioane de lei fără TVA. Cu Primăria Rădăuți, firma a avut în 2010 un contract pentru asfaltări în valoare de 1,7 milioane de lei.
Din același „palier infracțional”, dar „cu o activitate infracțională mai redusă”, fac parte, potrivit procurorilor DIICOT, 65 de învinuiți, printre aceștia aflându-se și președintele Camerei de Comerț și Industrie Suceava, Sorin Iacob.
De asemenea, în referat este menționat, ca făcând parte din cel de-al treilea palier, și Robert Cosmin Stama, față de care s-a propus aresatrea preventivă. Astfel, potrivit procurorilor, Stama a introdus în contabilitatea a două firme pe care le deține, Grand Federal IFN SRL și Exchange Victoria SRL, facturi fiscale fictive pentru a-și diminua impozitul pe profit.
Stama Robert Cosmin, în vârstă de 40 de ani, este președintele PSD Codlea și consilier local la Codlea. El a candidat, fără succes, la alegerile din 2012 pentru funcția de primar al localității.
Potrivit vicepreședintelui PSD Brașov, Cosmin Leonte, Stama nu este de mult timp în partid.
„Nu l-am cunoscut personal. Nu am avut tangențe cu dânsul. Dar cred că este de puțin timp în partid, de dinainte de alegerile din 2012”, a declarat Leonte pentru corespondentul MEDIAFAX.
De asemenea, nici site-ul oficial al organizației PSD Codlea, al cărei președinte este Stama, nu oferă date sau vreun curriculum vitae despre el.
Stama este administratorul SC Exhange Victoria SRL, care are ca obiect de activitate, conform clasificării CAEN, „activități auxiliare intermedierilor
financiare, exclusiv activități de asigurări și fonduri de pensii”.
„Societățile comerciale prin intermediul cărora s-a desfășurat întreaga activitate infracțională a acestei grupări au legături directe cu inculpații, fiind constituite prin atribuirea de părți sociale unor persoane apropiate inculpaților sau prin cesiunea ulterioară a acestora către persoane de încredere implicate în tranzacțiile ilicite”, arată anchetatorii, care precizează că societățile aveau deschise mai multe conturi bancare la mai multe bănci, prin acestea rulându-se sumele de bani pe care societățile le-au obținut ca urmare a activității infracționale.
Toate persoanele implicate în actele de cesiune și înființare a societăților comerciale au fost coordonate de Marcel Stănescu, Mugurel Stănescu, Ciprian Stănescu și Galațian Stănescu, care au conceput și organizat activitatea infracțională.
Sursa citată mai arată că persoane juridice administrate și coordonate de cei patru beneficiază în toată această construcție infracțională de o „aparență de legalitate”, aceștia apelând la personal specialiat în contabilitate pentru înregistrarea contabilă a relațiilor comerciale pe care le-ar fi derulat, aici incluzând facturile fiscale emise către societățile cu bonitate precum și facturi fictive de aprovizionare prin care să-și asigure, la o verificare sumară a organelor fiscale, acoperirea pentru mărfurile înscrise în facturile fiscale fictive de livrare.
Anchetatorii mai arată că resursele financiare ilicite obținute în urma infracțiunilor erau predate către inculpații beneficiari ai facturilor fiscale fictive, care reinvesteau aceste resurse financiare în alte activități .
Totodată, în urma unei solicitări făcute Oficiului Național de Combatere a Spălării Banilor pentru un punct de vedere autorizat cu privire la activitatea infracțională derulată de membrii grupului infracțional organizat, acestă instituție a confirmat că este vorba despre spălare de bani.
În acest caz, anchetatorii au făcut, luni, 167 de percheziții în București, Suceava, Botoșani, Bacău, Dâmbovița, Neamț, Timiș, Vrancea, Brașov, Mureș, Galați, Vâlcea, Ilfov, Iași și Olt, 92 de suspecți fiind duși la audieri la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava.
Conform anchetatorilor, au fost reținute 36 de persoane, iar 30 dintre acestea au fost trimise, marți după-amiază, în fața instanței, cu propunere de arestare prevenitivă.
În urma perchezițiilor de luni au fost ridicate 820.198 de lei, 12.355 de euro, 500 de dolari, 280 de lire sterline, trei autoturisme de lux, șase ceasuri de lux, 61 de telefoane mobile, 60 de cartele telefonice, un card de memorie, un memory stick, 13 CD-uri, două laptopuri, șase unități de calculator, șase hard-diskuri, un pistol cu gaze, plicuri cu substanțe cu efecte psihotrope, ștampile și înscrisuri.